Suha koža i atopijski dermatitis

Image title

Tijekom određenih razdoblja u godini, koža postane crvenija nego inače, neugodno svrbi i zateže. Moguće je da se radi o izrazitoj suhoj koži čije stanje se pogoršava naročito u zimskim mjesecima ili je možda riječ o atopijskom dermatitisu.

Atopijski dermatitis (AD) najčešći je tip ekcema. Učestalost obolijevanja od AD u stalnom je porastu, pogađa oko 10- 20% djece diljem svijeta i oko 2-5% odraslih. Koža oboljelih kontinuirano je suha, sklona iritacijama, infekcijama i upali.


Tko obolijeva od AD i zašto?

Atopijski dermatitis obično započinje u djetinjstvu, najčešće u prvih šest mjeseci starosti novorođenčeta. Ovaj česti oblik ekcema ujedno je i težak i dugotrajan.


Koji su znakovi i simptomi AD?

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe. Neki ljudi imaju crvenu, zagrijanu kožu, jer je imunosni sistem kože jako aktiviran. Kod drugih se razvija slijepljena i paperjasta koža kao rezultat neprekidnog češanja i trljanja. Ovo stanje se naziva lihenifikacija.


Kako njegovati kožu kod atopijskog dermatitisa?

Ključno za njegu atopične kože je vratiti prirodni zaštitni sloj kože vraćajući joj potrebnu hidrataciju. Za najbolji učinak, potrebno je namazati tijelo losionom ili uljem unutar nekoliko minuta nakon tuširanja ili umivanja, dok je koža još vlažna. Na taj način zadržavamo vlagu, ostavljajući kožu hidratiziranom i mekom. Koristite njegujuće proizvode koji sadržavaju visoku koncentraciju hidratantnih sastojaka kao što su, primjerice, aloja, lipidi, prirodna ulja i maslaci, hijaluron, ureja, alantoin. Zaizrazito osjetljivu, nadraženu ili kožu sklonu svrbežu, potražite proizvode s ekstraktom zobi, aloje ili omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koji će je omekšati i umiriti.
Ulje badema poznato je kao spas za suhu kožu, bogato je esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima B skupine, te se vrlo brzo upija u kožu.
Za dermalnu primjenu preporuča se mješavina ulja badema i shea maslaca, u omjeru 40:60.
Saznajte više
Shea maslac preporučuje se kao prirodna i sigurna njega kože za cijelu obitelj i nezamjenjiv je u njezi suhe kože. Velika je prednost shea maslaca njegova sigurnost. Čak i vrlo osjetljiva koža atopičara gotovo nikad ne reagira loše na njega, a siguran je za upotrebu u vrlo malih beba. Koristi li se u čistom obliku najčešće se primjenjuje na mokru kožu nakon tuširanja kako bi se maksimalno iskoristio okluzivni učinak i čuvala vlažnost kože.
Saznajte više
Family skin care body butter 100% je prirodan i siguran za svaku trudnicu, dojilju i malu djecu. Čini idealnu svakodnevnu njegu kože, a namijenjen je cijeloj obitelji od najmanjih do najstarijih.  Uz shea maslac sadrži i ulje badema koji je izvrstan emolijens lagane teksture, idealan za suhu i osjetljivu kožu. Uz karite maslac i ulje badema, sadrži i silky sheu koja ostavlja svilenkast osjećaj na koži.
Saznajte više
Učitavam
Učitavam