Eterična i biljna ulja u alergologiji

Image title
Većina nas danas je fokusirana na metode zaštite od zaraze koronavirusom, no često zaboravljamo da postoje i neki drugi oblici epidemije neugodnih simptoma koji mogu poremetiti našu svakodnevicu.

Jesen je mnogima omiljeno godišnje doba zbog divnih boja i bogatstva raznih plodova. Dani su ugodni za boravak u prirodi i odmor ili sport.  No, sve većem dijelu ljudi smeta cvatnja ambrozije (Ambrosiaartemisifolia), koja ima vrhunac u kolovozu i rujnu. Zbog toga, nažalost, izbjegavaju boravak na otvorenim prostorima. Prema statistikama, 15-25% stanovnika kontinentalne Hrvatske pati od alergije na ambroziju. Biljka ambrozije proizvodi velike količine peludi (8 milijuna peludnih zrnaca tijekom 5 sati. Ambrozija, koja je inače ljekovita biljka, spada u najjače alergene na svijetu. Osim ambrozije, jesenski alergeni su i koprive, trputac, trave, pelin i grinje.


Što su to alergije?

Alergija je poremećaj u radu imunološkog sustava, gdje imunološke stanice snažno reagiraju na tvari koje su sasvim normalne u prirodi. Pri tome se otpušta histamin, koji alergičnim osobama uzrokuje niz neugodnih simptoma.
Alergeni uzrokuju neugodne simptome poput:

  • kihanje
  • začepljenost nosa
  • svrbež nosa i očiju
  • vodeni iscjedak iz nosa ili otežano disanje
  • kihanje i kašljanje
  • curenja nosa
  • malaksalosti i umora
  • glavobolje

Alergija je bolest koju je potrebno liječiti jer svako izlaganje alergenu, pri čemu se otpusti histamin, zapravo može pogoršati intenzitet alergijske reakcije sljedeće godine.

Za optimalan rad imunološkog sustava nužne su sve smjernice zdravog načina života (kretanje, zdrava prehrana, saniranje posljedica stresa). No, uz lijekove koje prepiše liječnik, možemo si pomoći i ljekovitim biljkama.


Prirodna pomoć kod alergije

Osnova terapije protiv alergije je ULJE CRNOG KIMA, koje balansira imunološki sustav, djeluje protuupalno, bronhodilatacijski i smanjuje histaminsku reakciju.
U Oleotherapy asortimanu nalazi se:

Crni kim najbolje je uzimati barem mjesec dana prije cvatnje biljke na koju postoji alergija te nastaviti tijekom cvatnje, no korisno je i ako se uzima tek od pojave prvih simptoma. Smije se uzimati 6 mjeseci bez pauze, nakon čega je potrebno napraviti pauzu od 2 tjedna.


Eterična ulja u alergologiji

Ukoliko imate problema sa zdravljem dišnih puteva, korisno je znati da je aromaterapija vrlo učinkovita te se koristi u tu svrhu već stoljećima.
Pranarôm u svom asortimanu nudi Allergoforce sprej za nos. To je hipertoničan sprej koji otčepljuje nos i pomaže oslobađanju sluzi, a sadrži i eterična ulja cedrelopsisa (katafray), crnog paprovca, kanadske jele, tanacetuma, leduma, rimske i njemačke kamilice, koja smanjuju simptome alergije, produbljuju disanje i djeluju protuupalno. Ovakva vrsta terapije poznata je od davnina. Naime, osobe s tegobama dišnih puteva odlazile su u liječilišta uz more i udisale zrak bogat aerosolom i eteričnim uljima mediteranske vegetacije. Uz modernu tehnologiju, ovakav način liječenja danas je dostupan i u bočici.

Tretmani za olakšavanje simptoma alergija

Također, izvrstan način olakšavanja simptoma alergije je upotreba ultrazvučnih difuzera koji se pune vodom i eteričnim uljima. Na taj način prostor kod kuće ispunjavate biljnim esencijama za dišne puteve, a možete ih koristiti i za hladnu inhalaciju.
Eterična ulja pogodna za zdravlje dišnih puteva su eukaliptus radiata, eukaliptus globulus, limunski eukaliptus, ružmarin cineol, bijeli bor, primorski bor i čempres. Hladna inhalacija eteričnih ulja radi se na sljedeći način: u ultrazvučni difuzer stavite 20 do 40ml vode, dodajte ukupno 20-30 kapi eteričnih ulja te udišite maglicu (mješavinu vode i eteričnih ulja) desetak minuta. Nakon toga u difuzer dolijte vode do oznake maksimuma te ga ostavite da radi u prostoriji u kojoj boravite kako biste nastavili indirektnu inhalaciju eteričnih ulja.

Želimo Vam bezbrižnu jesen ispunjenu svježim zrakom punim lijepih, prirodnih i zdravih mirisa!

Učitavam
Učitavam